Wat is maatschappelijke diensttijd?

Maatschappelijke diensttijd (MDT) is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), dat jongeren uitdaagt om maatschappelijk actief te worden. Goed voor de samenleving én voor jongeren zelf. Het ministerie van VWS noemt MDT zelfs 'de ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van henzelf'. Ofwel: MDT is een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis voor anderen te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Bij MDT staan maatschappelijke impact door en persoonlijke ontwikkeling van jongeren centraal. Maatschappelijke impact is dat jongeren: iets doen voor een ander; iets doen voor de samenleving. Waarbij ze eerst zelf een stap verder komen in (weer) meedoen met de samenleving, om vervolgens daadwerkelijk iets voor een ander te kunnen betekenen.

Waarom maatschappelijke diensttijd doen bij een reddingsbrigade?
In het hele land zijn leden van reddingsbrigades (vrijwillig) actief voor de veiligheid van mensen. Daarnaast worden reddingsbrigades steeds vaker ingeschakeld voor toezicht bij evenementen. Door als vrijwilliger bij een reddingsbrigade aan de slag te gaan, zet jij je in voor de veiligheid van mensen in, op en langs het water. Hierdoor doe jij ook iets voor de samenleving, namelijk: zorgen voor een veiliger Nederland! Jij wordt opgeleid tot (junior) lifeguard. Hierdoor ontwikkel je vaardigheden als voorlichting geven, toezicht houden en hulp verlenen. Je werkt zo aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast leer je meer mensen kennen die een passie hebben voor het helpen van mensen.

Hoe kun je jouw interesse om lifeguard te worden koppelen aan MDT?
Via deze website van de campagne 'Word ook lifeguard!' kun jij je aanmelden. Hierbij is aan te geven dat je een brigade zoekt waar jij maatschappelijke diensttijd kunt doen. Na aanmelding neemt de brigade van jouw keuze contact met je op om een afspraak te maken voor een intakegesprek. Hierin bespreek je bijvoorbeeld jouw motivatie, welke opleidingen en/of diploma’s je al hebt, en wat je graag wilt leren. Oftewel: jouw wensen en behoeften. Als het klikt, maak je afspraken over het volgen van een opleiding en over de inzet. Je zet je minimaal 80 uur in, en dat wordt vastgelegd in een MDT-overeenkomst.

Wat houdt het volgen van een opleiding tot lifeguard in?
Het volgen van een opleiding tot (junior) lifeguard wordt bij voorkeur gedaan door een weekopleiding te volgen. Dit kan plaatsvinden bij de brigade waarvoor jij je hebt opgegeven of in samenwerking met een of meerdere buurtbrigades. Bij de start van het traject ontvang je een kledingpakket van de brigade. Na afloop ontvang je een certificaat. Tijdens de opleiding kun je al ingezet worden bij bijvoorbeeld evenementen en strandbewaking. Na de opleiding ben je direct inzetbaar als kader bij de brigade.

Meer informatie over de maatschappelijke diensttijd staat op www.rijksoverheid.nl en www.zonmw.nl.

skills for life