Maatschappelijke diensttijd

Bij maatschappelijke diensttijd (MDT) ontdek jij jouw talenten en doe je tegelijkertijd iets voor een ander. Op een MDT-locatie bij jou in de buurt, via een persoonlijk MDT-traject. Ook ontmoet je andere jongeren en lever je een positieve bijdrage aan onze samenleving. MDT kun je doen in jouw vrije tijd, in vakantietijd, soms onder schooltijd en in een tussenjaar. Van een paar uur per week tot een paar dagen achter elkaar. De keuze is aan jou!

Next Generation Lifeguards is de nieuwe naam van het verlengde MDT-project van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) en Reddingsbrigade Nederland. In 2021 en 2022 heette dit project Veilig in zee met MDT. Wij bieden jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 27 jaar door het hele land gratis korte opleidingstrajecten in de zwembranche aan, die leuk en sportief zijn. Jij kunt zo tijdens maatschappelijke diensttijd kennismaken met de zwembranche en praktijkervaring opdoen in een zwembad, bij een zwemvereniging of bij een reddingsbrigade. Bekijk op de website van Next Generation Lifeguards waar de MDT-locaties in het land zijn en wat daar wordt aangeboden!

Lifeguard worden in één week!

Via Next Generation Lifeguards haal je eerst een EHBO-diploma, als je dat nog niet op zak hebt. Daarna volg je een gratis korte opleiding of een aantal workshops. Kies je voor Lifeguard Beach of Lifeguard Open Water dat gaat het om een weekopleiding, die door een lokale reddingsbrigade wordt georganiseerd. Deelnemers leren in vijf dagen alle benodigde theorie en vaardigheden om het diploma te kunnen halen. Bij de weekopleiding staan zaken als de risico's van open water, herkenning van gevaar, levensreddend handelen, leidinggeven en samenwerking centraal. Voorwaarden voor deelname hieraan zijn: minimaal 16 jaar, in bezit bent van een geldig EHBO-diploma, sportief, een goede zwemconditie. Dit laatste betekent: 400 meter in 8 minuten kunnen zwemmen, met polocrawl 50 meter in 50 seconden en 25 meter onder water. Heb je de opleiding afgerond dan ga jij je inzetten voor een reddingsbrigade. Jouw MDT-traject duurt in totaal 80 uur. 

Startbekwaam als lifeguard

Voor de weekopleidingen Lifeguard Beach en Lifeguard Open Water is het niet nodig om voorkennis te hebben. In principe lukt het om iedere jongere in een week startbekwaam te krijgen. Heb je het diploma Lifeguard Beach of Lifeguard Open Water behaald dan ben je nog niet zo geoefend of getraind als de gemiddelde lifeguard. Je moet natuurlijk veel in de praktijk leren. Het is vergelijkbaar met het behalen van een rijbewijs; je leert pas goed rijden door het daarna vaak te doen.

Lifeguard worden in één week! Wil jij dat ook? Meld je dan aan!

skills for life